Hoppa till sidans innehåll

Härligt (miljö)engagemang på Kanotskolan!

30 JUN 2017 09:52
Årets Kanotskola är inne på sin sista dag. Det har varit två fina veckor där bl.a. årets miljöinriktning varit påtaglig och skapat stort engagemang hos de runt 70 deltagarna!
  • Skapad: 30 JUN 2017 09:52

I vanlig ordning har det bjudits på växlande väder under Kanotskolans två veckor. Blåst och regnat en del men även, som idag under den sista dagen, varit strålande sol och lugna vindar. Så är det med en utomhusidrott och det finns en tjusning över att lära sig att hantera alla olika sorters väder. Även om det blåser och regnar kan man välja att ta sig an uppgiften med en positiv inställning. Något som barnen och ungdomarna på Kanotskolan verkligen har gjort - en imponerande inställning rakt igenom, även de gånger regnet piskat och motvinden ställt höga krav på deras paddling.

Stort miljöengagemang

Minst lika imponerande är vi över deltagarnas miljöengagemang under veckorna. Miljön är vår arena och vår idrottsplats. Vi vill respektera och vårda den så att vi även fortsättningsvis kan njuta av att paddla ut på Luleås fantastiska vatten. Genom en satsning som möjliggjorts och uppmuntrats av Postkod Stiftelsen har vi haft ett extra fokus på att skapa medvetenhet och engagemang runt miljöfrågor. Under årets Kanotskola har deltagarna dagligen fått ta del av, och jobba med, olika infallsvinklar och uppdrag som handlar om hur vi tar hand om vår miljö på ett hållbart sätt. 

Under veckorna har vi haft en skräpsamlartävling bland grupperna. Det finns en alarmerande mängd plast i våra vatten som på sikt får förödande konsekvenser på både djurliv och, i slutändan, även oss själva. Därför var det extra glädjande att se den frenesi som barnen har manövrerat sina kanoter mot diverse olika saker som legat i vattnet och längsmed strandlinjen för att plocka upp det som inte hör hemma där. Idag på den avslutande adgen kommer Luleå Kommun och tar emot allt ihopsamlat skräp under en "skräpöverlämnings-ceremoni". Lokaltidningarna NSD och Kuriren var här under veckan och berörde bl.a. miljötemat, ta del av reportaget här.

Alla deltagare har även fått paddla med LKK:s landslagskanotister, seniorerna Joel Elenius och Henrik Strand under ett antal tillfällen under veckorna. Under passen har de fått jobba med Allemansrätten på olika sätt. Bl.a. har de fått sätta ihop egna sånger med Allemansrätten-tema och fått paddla runt till olika stationer och svarat på Allemansrätten-frågor. Miljödelen, och att få en grund i ett respektfullt förhållningssätt gentemot miljön, är en av tre grundstenar i Svenska Kanotförbundets Paddelpasset.

Ett smakprov på en av sångerna som skapades bjuder vi på här (testa gärna att sjunga den själva):

melodi: årstidsvisan (januari börjar året...)

text:

"Om en fågel är vid stranden har de bo i närheten.

Om man kommer dit och paddlar får man inte störa den.

Plocka stenar och pinnar från marken, men man får int´ skada barken"

Vid mellanmålen har de även fått noggrannt sopsortera förpackningar, påsar och annat. Alla deltagare under Kanotskolan har nått målet om att klara momenten på Gul nivå i Paddelpasset. Under den avslutande dagen får de ta emot sitt Paddelpass som ett kvitto på deras engagemang, både vad gäller Teknik, Miljö och Säkerhet.

Vi vill rikta ett varmt tack till alla årets deltagare! Ni paddlar otroligt fint, är grymma kompisar, har en föredömlig inställning och kunskap runt miljödelarna och har visat både stort mod, massa glädje och härlig kämpaglöd.

Fortsätt att paddla med oss

Fortsätt gärna att paddla med oss resten av sommaren, vi vet redan att många är sugna på en fortsättning och vi kommer bli en inspirerande stor grupp som paddlar tillsammans. En fast tid är spikad till måndagar kl.18.00. Mer information om mer verksamhet kommer senare i sommar. För de som är intresserade av att följa med oss till Skellefteå den 12-13 augusti på tävling får ni mer än gärna göra det. Det är en tävling som passar ypperligt för nybörjare och vi åker varje år med ett stort gäng från klubben.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd

SKF_logga

Postadress:
Luleå KK - Kanot
Sofia Ersson, Kronan A3
97442 Luleå

Besöksadress:
Kanotvägen 14
97332 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@luleakajakklubb...

Se all info